Nawozy do warzyw
Podstawowym nawozem stosowanym w uprawie warzyw jest ten naturalnego pochodzenia. Obornik najlepiej wykorzystać w momencie przygotowywania podłoża. Najlepiej przekopać go jesienią w tym miejscu, gdzie planowo mają być sadzone nasze warzywa. Wyróżniamy następujące nawozy do warzyw:
Obornik bydlęcy
Rekomendowany dla piaszczystych gleb, w których składniki pokarmowe wypłukiwane są dość szybko. Zawiera fosfor, azot i magnez. Efektywnie odkwasza podłoże i doskonale sprawdza się w uprawie grochu, jarmużu, szparagów i kapusty.
Obornik koński
Odpowiedni dla mokrej, gliniastej oraz ciężkiej gleby, jednak sprawdzi się też przy lekkim podłożu. Cechuje go niska zawartość sodu i duża azotu. Dobrze nagrzewa i spulchnia glebę. Doskonały m.in. do ziemniaków, buraków, marchwi i nie tylko.
Obornik z trzody chlewnej
Najlepszy dla piaszczystej, łatwo nagrzewającej się ziemi. Bogaty w fosfor, azot i potas, a z drugiej strony o niskiej zawartości wapnia.
Obornik kurzy
Najbardziej skoncentrowany rodzaj oborników. Sprawdza się jako dodatek do kompostu, skutecznie odkwaszający glebę.
Mineralne nawozy do warzyw
Preparaty mineralne mogą być stosowane naprzemiennie z organicznymi, ale też samodzielnie. Najlepiej zacząć od nawozów startowych oraz długo działających. Rekomendowane są także nawozy wieloskładnikowe. Te nawozy należy stosować wczesną wiosną, jeszcze przed posadzeniem rozsady albo też podczas tego etapu. Dostępne są także w płynnej formie, która sprawdza się najlepiej podczas siewek. Mineralne nawozy do warzyw dzielą się na:
Azotowe
Tego typu nawozy to np. saletry amonowe, mocznik czy też saletrzak magnezowy. Produkty te mają przyspieszyć budowanie warzyw i wesprzeć ich dynamikę wzrostu.
Fosforowe
Są to przede wszystkim fosfaty, które należy dodawać na początku wegetacji. Są dobrymi stymulantami rozwoju systemu korzeniowego, a także pobudzają kwitnienie i zawiązywanie owoców.
Potasowe
Potasowa saletra oraz siarczan potasu są preparatami, które korzystnie wpływ na odporność warzyw, m.in. na szkodniki oraz choroby.