Prace ogrodowe w marcu

Prace ogrodowe w marcu
Cięcie roślin w marcu
Kiedy o poranku słychać już śpiew ptaków, to znak, że wiosna coraz bliżej. Początek marca to nie tylko dłuższe dni, to również kiełkujące z ziemi tulipany, hiacynty, narcyzy. To pęczniejące pąki magnolii, która niebawem zachwyci pięknymi kwiatami. To również czas na pielęgnację ogrodu i konkretne działania, które będą miały wpływ na całą wiosenną wegetację roślin w naszych ogrodach. Jak w związku z tym zaplanować prace? Na co zwrócić szczególną uwagę? Dowiecie się o tym z naszego artykułu.
Cięcie drzew owocowych
W marcu przeprowadzamy cięcie takich drzew owocowych, jak jabłonie, grusze i śliwy. Można zrezygnować z cięcia wiśni i czereśni, bo akurat te gatunki najlepiej przycinać latem.
Podczas cięcia drzew owocowych należy usunąć połamane, uszkodzone i chore gałęzie. Usuwamy również te, które się krzyżują. Pamiętamy o wilkach, czyli wyrastających pionowo pędów, które należy wyciąć u samej nasady.
Cięcie nie tylko nadaje właściwy pokrój, ale również zapewnia odpowiednią wertykulację i właściwy dostęp światła. Wszystkie te czynniki mają wpływ nie tylko na zdrowotność drzew
owocowych, ale również na owocowanie. Jeśli chcemy je powiększyć, to warto skrócić młode pędy, co wpłynie na ich lepszy wzrost.
Co jest ważne w trakcie cięcia? Przede wszystkim używamy czystych, odkażonych narzędzi. Prace przeprowadzamy, gdy temperatura jest przynajmniej w okolicach zera. Rany po cięciu
smarujemy maścią ogrodniczą.

Cięcie krzewów owocowych
Cięcie krzewów owocowych przeprowadza się z tego samego powodu, co cięcie drzew owocowych. Ogólnym celem jest uprawa zadbanego, zdrowego krzewu, który maksymalnie wykorzysta swój
potencjał związany z owocowaniem.
W marcu - przed ruszeniem wegetacji - możemy przycinać porzeczkę czarną, porzeczkę czerwoną i porzeczkę białą. Usuwamy stare i grube pędy. W marcu nisko przycinamy maliny jesienne,
które zaowocują dopiero późnym latem i jesienią.
W przypadku agrestu przycinamy stare i nisko rosnące pędy. Ważne jest, aby zostawić od 6 do 8 pędów szkieletowych.
Pędy jeżyn skracamy na wysokość 1,5 m, boczne można skrócić nawet na wysokość około 40 cm.
Nim w roślinach zaczną krążyć soki należy również zadbać o winorośl. Tniemy pędy nad 2-3 oczkiem; usuwamy gałązki niezdrewniałe i cienkie. W przypadku borówki usuwamy uszkodzone i
słabe pędy, natomiast cięcie pędów 3-4-letnich ma na celu pobudzenie do wzrostu nowych.
Cięcie roślin ozdobnych
Z cięciem nie rozpędzajmy się za bardzo, jeśli mamy w ogrodzie forsycje, lilaki, hortensje ogrodowe, glicynie, jaśminowce, magnolie czy migdałki. To rośliny przycinamy dopiero po okresie kwitnienia. Warto jednak wykonać cięcie krzewów, które kwitną latem i jesienią, np. tawuły japońskie, hortensje bukietowe, budleje Dawida. Z regułu w większości źródeł mówi się o mocnym cięciu, jednak warto przeanalizować, na czym nam zależy. Mocne cięcie sprawi, że rośliny przeznaczą dużo energii na kwitnienie, natomiast słabsze cięcie sprawi, że rośliny nie będą tak intensywnie i okazale kwitły, ale będą znacznie wyższe. Dotyczy to zwłaszcza krzewów, które mają stanowić tło dla innych roślin na rabacie.
Cięcie róż
Trudnym wiosennym tematem jest również cięcie róż. Wyróżniamy bowiem róże wielokwiatowe, rabatowe i pnące. Jak wykonać właściwe cięcie?
Przy różach wielokwiatowych zostawiamy ok. 3-5 oczek na pędzie.
Róże rabatowe tniemy na wysokość 20-30 cm.
W przypadku róż pnących wykonujemy w głównej mierze cięcie sanitarne. Usuwamy stare, chore i przemarznięte pędy.

Cięcie traw ozdobnych, lawendy i bylin
W ogrodach coraz częściej gości również lawenda. warto ją sadzić w sąsiedztwie róż, gdyż jej zapach odstrasza mszyce. Aby lawenda pięknie prezentowała się przez cały sezon, zalecamy cięcie o około ⅓ wysokości, co wpłynie na zagęszczenie rośliny.
Na przełomie marca i kwietnia tniemy również trawy ozdobne. Wyjątek stanowią takie gatunki jak ostnica mocna, kosmatki, kostrzewy czy turzyce. Zdecydowanego cięcia wymagają miskanty, rozplenice czy trawy pampasowe czy trzcinniki. Tniemy je na wysokość około 15 cm nad ziemią.
Porządek należy zrobić również na rabatach bylinowych. Usuwamy liście i pędy, zaś przy ziemi skracamy takie rośliny jak jeżówki, ostróżki, rudbekie czy liliowce.
Marcowe cięcie roślin to podstawowy zabieg, który sprawi, że rośliny będą zdrowe, o pięknym pokroju i w pełni będą wykorzystywały swój potencjał związany z kwitnieniem i owocowaniem.