Co siejemy w lutym i marcu? – poradnik

2023-03-16
Co siejemy w lutym i marcu? – poradnik

Kiedy wiosna zbliża się wielkimi krokami, warto odpowiednio zaplanować wysiew kwiatów, ziół i warzyw. Luty i marzec to miesiące, w których można rozpocząć produkcję sadzonek z rozsady oraz bezpośrednie sianie do gruntu. Sprawdź, co siejemy i sadzimy w lutym oraz w marcu!

Jakie kwiaty, zioła i warzywa siejemy w lutym?

W lutym przyroda budzi się do życia. Choć śnieg pokrywa jeszcze ogrody, jest to odpowiedni czas na pierwsze zasiewy. Najlepsza pora na produkcję rozsady przypada na drugą połowę miesiąca. Przygotowując je, będziemy mogli cieszyć się własnymi warzywami o wiele wcześniej niż gdybyśmy wysiali je bezpośrednio do gruntu. W lutym warto na przykład kupić nasiona pomidorów, które odznaczają się dość długim okresem wegetacyjnym. Dlatego w naszym klimacie nie zdołałyby się odpowiednio rozwinąć, jeśli byłyby wysiane prosto do ziemi. Dowiedz się, co wysiewamy w lutym.

Wysiew kwiatów w lutym

Jakie kwiaty wysiewać w lutym? Jest to idealny czas na zajęcie się rozsadą kwiatów jednorocznych, które charakteryzują się długim okresem wegetacji. Jakie więc kwiaty siejemy w lutym? Są to: petunie, lobelie, lwie paszcze, żeniszki meksykańskie, werbeny, heliotropy, szałwie błyszczące, niecierpki i lewkonie. Jakie jeszcze kwiaty siać w lutym? To dobry czas na zasadzenie bylin ogrodowych, takich jak ostróżka ogrodowa czy chaber wielkogłówkowy. Co więcej, luty to ostatni termin na wysiew begonii stale kwitnącej i pelargonii.

Wysiew kwiatów do rozsady w lutym sprawi, że będą one mocniejsze i o wiele ładniejsze, gdy zostaną już przesadzone do ziemi. Ponadto takie sadzonki zakwitną wcześniej niż te, które wyrosną z nasion kwiatów umieszczonych bezpośrednio w gruncie. Wiesz już, co sadzić w lutym, jeśli chodzi o kwiaty. Gdzie jednak umieścić przygotowane rozsady? Dobrym miejscem będzie południowy parapet w domu lub ogrzewana szklarnia. Osoby posiadające nieogrzewany tunel foliowy mogą natomiast rozpocząć produkcję rozsad w drugiej połowie marca.

Wysiew ziół w lutym

Co wysiewać w lutym? O tej porze roku warto zainwestować w nasiona ziół. Na kuchennym parapecie możesz zasadzić estragon, oregano, tymianek, cząber, bazylię i majeranek. Wysiew tych nasion w lutym sprawi, że zioła szybko urosną i będziesz mógł cieszyć się nimi już za kilka tygodni. Co jeszcze sadzimy w lutym? To dobry czas na kiełki, które są cennym źródłem wielu witamin. W kiełkownicy lub na nasączonej wodą gazie możesz wysiać kiełki rzodkiewki, słonecznika, brokułu, soczewicy, lucerny, soi, rzeżuchy czy rzodkwi. Pamiętaj, aby zakupić specjalne nasiona na kiełki.

Wysiew warzyw w lutym

Jakie warzywa siejemy w lutym? Jest to najlepszy czas na przygotowanie rozsad warzyw, które, aby się rozwijać prawidłowo, potrzebują wysokich temperatur. Mowa tutaj m.in. o papryce, bakłażanie czy pomidorach. O tej porze roku warto również zasiać sadzonki warzyw, które rosną wolno. Są to m.in.:

  • brokuły
  • pekińska, biała i czerwona kapusta
  • fenkuł
  • kalarepa
  • szpinak
  • seler naciowy
  • seler korzeniowy
  • karczochy i kalafior.

Co jeszcze można siać w lutym? W tym czasie warto również zasiać nasiona sałat, a także pora, cebuli i bobu.

Co siać w lutym do gruntu? Jeśli w danym roku zima była dość ciepła, pod koniec lutego bezpośrednio w ziemi można zasiać nasiona warzyw takich jak: czosnek, pietruszki, rzodkiewki oraz roszponkę i szpinak. Dużą popularnością cieszą się także nasiona marchwi – mowa tu o wczesnych odmianach. Wysiewając nasiona warzyw bezpośrednio do gruntu końcem lutego, warto pamiętać o tym, że ziemia nie może być zamarznięta. Dodatkowo warto wyposażyć się w zapas włókniny, którą w razie wystąpienia przymrozków, będzie można osłonić wysiane nasiona przed zimnem.

Jakie kwiaty, zioła i warzywa siejemy w marcu?

W marcu pojawia się coraz więcej oznak wiosny. Dni są dłuższe i cieplejsze, co sprzyja pracom w ogrodzie. Warto pamiętać, że w tym miesiącu jest ostatni moment na rozpoczęcie produkcji rozsad warzyw. Co siejemy w lutym i marcu? Sprawdźmy!

Wysiew kwiatów w marcu

Jeśli chodzi o wysiew kwiatów w marcu, należy kontynuować rozsady roślin jednorocznych. Przez cały miesiąc we wnętrzach ogrzewanych można sadzić takie gatunki ciepłolubne jak:

  • cynia
  • gazania
  • kleome
  • heliotrop peruwiański
  • motylek
  • tytoń ozdobny
  • aster chiński
  • szałwia
  • aksamitka czy niecierpek.

W drugiej połowie marca można z kolei rozpocząć wysiewy pod osłony foliowe, takich kwiatów jak:

  • dimorfoteka
  • nemezja
  • portulaka wielokwiatowa
  • aksamitka
  • goździk chiński
  • kocanka ogrodowa.

Z racji pojawiających się sporadycznie przymrozków, warto wysiewy okryć agrowłókniną.

Co więcej, marzec jest odpowiednią porą na sadzenie kwiatów na balkonach. Mowa tutaj o roślinach dwuletnich kwitnących wiosną. Dużą popularnością cieszy się szczególnie bratek, którego można zestawić ze stokrotkami, prymulkami, żonkilami czy dzwonkami. Ponadto w marcu sadzimy do doniczek bulwy bylin kwitnących latem i jesienią. Wysadzone wcześniej dalie, begonie bulwiaste czy kanny, szybciej zakwitają i lepiej przyjmują się w gruncie. Jeśli chodzi o ogrody, w tym okresie sadzimy cebule późno kwitnących odmian lilii, paproci ogrodowych i traw ozdobnych.

Bezpośrednio do gruntu sadzimy w tym miesiącu również rośliny jednoroczne o niewygórowanych wymaganiach termicznych, np. groszek pachnący, smagliczkę, rezedę, gipsówkę czy powój trójbarwny. Jest to ponadto dobry czas na wysiew bylin odpornych na spadki temperatur, np. orlika ogrodowego, astra alpejskiego czy gęsiówki. W tym miesiącu warto pamiętać również o użyciu nawozu do kwiatów wieloletnich.

Wysiew ziół w marcu

W marcu można sadzić te same zioła, co w lutym. Ponadto w tym miesiącu można również przeprowadzić wysiew do inspektu m.in. szczypiorku. Okres ten jest odpowiednim czasem na wysiew bazylii cytrynowej, bazylii właściwej, melisy lekarskiej, majeranku. Przez cały rok można również uprawiać kiełki. Występują one naprawdę w wielu odmianach. Różnią się smakiem, kolorem oraz kształtem. Są nie tylko wartościowe pod względem składników odżywczych, lecz także można wykorzystać je do dekoracji dań.

Wysiew warzyw w marcu

Co wysiewamy w marcu? Początkiem tego miesiąca, pod tunelami foliowymi, można wysiać nasiona szpinaku, marchwi, rzodkiewki, pora, sałaty i kopru. Aby zabezpieczyć przygotowane wysiewy przed przymrozkami, warto okryć je agrowłókniną. Co więcej, osoby, które nie zdążyły w lutym wykonać rozsad pora, selera czy wczesnych odmian sałaty oraz warzyw kapustnych, powinny nadrobić zaległości w pierwszym tygodniu marca.

W drugiej połowie marca można natomiast zająć się uprawą z rozsad warzyw psiankowatych. Mowa tutaj o bakłażanie, papryce, kalafiorze, pomidorach i miechunce. Rośliny te wzrastają w temperaturze ok. 22-30°C. Stworzenie takich warunków w domu nie jest łatwe, dlatego przygotowane rozsady najlepiej umieścić obok kaloryfera. Dodatkowo doniczki warto nakryć np. plastikowymi denkami od butelek, żeby zapewnić im odpowiednią wilgotność.

Końcem marca zwykle zarówno dniem, jak i nocą na zewnątrz występują już temperatury dodatnie. W związku z tym można wówczas wysiewać nasiona warzyw o niskich wymaganiach termicznych bezpośrednio do gruntu. Prosto do ziemi wysiewamy:

  • groch
  • bób
  • jarmuż
  • wczesne odmiany rzodkwi i marchwi
  • pietruszkę korzeniową i naciową
  • koper ogrodowy, skorzonerę
  • pasternak czy szpinak warzywny.

Końcem marca można również sadzić ziemniaki, aby otrzymać wczesny zbiór.

Pielęgnacja warzyw wysianych do gruntu

O wysiane bezpośrednio do gruntu warzywa należy odpowiednio dbać. Trzeba je regularnie nawadniać i odchwaszczać, natomiast międzyrzędzia spulchniać. Usuwanie chwastów jest niezwykle istotne, ponieważ pozwala uniknąć konkurowania warzyw z dziko rosnącymi roślinami o wodę, przestrzeń i składniki pokarmowe. Dodatkowo wysiewy można zabezpieczyć poprzez okrycie agrowłókniną lub folią perforowaną. Dzięki temu ograniczymy parowanie wody, a także unikniemy wychłodzenia wysiewów przez przymrozki. W drugiej połowie marca można ponadto rozpocząć stosowanie nawozu do warzyw, które wcześnie rozpoczynają wegetację.

Jak przygotować rozsadę?

Sadzenie warzyw zimowych w lutym i marcu oraz kwiatów wymaga zastosowania rozsad. Dzięki nim wysiane rośliny osiągną szybszy wzrost, będą mocniejsze, piękniejsze, a do tego znacznie lepiej przyjmą się w gruncie, kiedy nadejdzie czas przeniesienia ich na zewnątrz. Jak jednak odpowiednio przygotować rozsadę? Podpowiadamy!

  1. Na początku trzeba wybrać odpowiednie pojemniki do rozsady. Mogą być to wielodoniczki, wielotacki lub doniczki i tacki. Warto postawić na produkty wykonane z torfu i celulozy. Dzięki temu będzie można umieścić je bezpośrednio w glebie łącznie z sadzonką.
  2. Kolejna kwestia to dobre podłoże. Wybrana ziemia, np. kompostowa, powinna być przepuszczana, lekka i pulchna. Na dnie pojemnika warto zastosować dodatkową warstwę drenażową, np. z piasku.
  3. W wypełnionej ziemią doniczce, nasionka siej rzutowo. Następnie przysypuj je małą warstwą podłoża. Pojemnik warto przykryć folią lub przezroczystym szkłem, aby ograniczyć parowanie gleby.
  4. Podczas podlewania należy pamiętać, aby robić to delikatnie, inaczej nasionka zostaną wypłukane z ziemi.
  5. Kiedy rośliny wykształcą pierwsze listki, należy je przepikować, czyli przenieść do większej doniczki.
  6. Co ważne, zanim przeniesiesz rośliny do gruntu na zewnątrz, musisz je zahartować. Aby przyzwyczaić je do niższych temperatur – przez ok. 2 tygodnie wynoś je na świeże powietrze na kilka godzin.
  7. Kiedy przenieść sadzonki do miejsca docelowego w ogrodzie czy balkonie? Najczęściej jest to czas ok. 15 maja, czyli po tzw. Zimnych Ogrodnikach. Wówczas nie będą zagrażać im wiosenne przymrozki.

FAQ

1. Jakie kwiaty, zioła i warzywa siać w lutym i marcu?

W lutym i marcu siejemy na rozsady kwiaty jednoroczne, takie jak: petunie, lobelie, lwie paszcze, żeniszki meksykańskie, werbeny, heliotropy, szałwie błyszczące, niecierpki i lewkonie. To także dobry czas na wysiew bylin ogrodowych, m.in. ostróżki ogrodowej czy chabra wielkogłówkowego.

Z początkiem lutego warto rozpocząć uprawę ziół – estragonu, oregano, tymianku, cząbru czy bazylii. Nieco później, w marcu, możemy powiększyć hodowlę ziół o szczypiorek, majeranek czy kiełki.

W lutym przygotowujemy rozsady warzyw, które rosną wolno. Zaliczają się do nich: brokuły, kapusta pekińska, biała i czerwona, fenkuł, kalarepa, szpinak, seler naciowy, seler korzeniowy, karczochy i kalafior. Siejemy także różne odmiany sałat, pora, cebuli i bobu.

W marcu (pod tunelami foliowymi) można wysiać nasiona szpinaku, marchwi, rzodkiewki, pora, sałaty i kopru. W drugiej połowie miesiąca zajmujemy się natomiast uprawą warzyw psiankowatych – bakłażana, papryki, kalafiora, pomidorów czy miechunki.


2. Jakie korzyści płyną z wysiewu kwiatów do rozsady?

Wysiew kwiatów do rozsady w lutym lub marcu pozwala uzyskać mocniejsze i ładniejsze sadzonki, które bardzo dobrze przyjmują się w gruncie. Zapewniając rozsadzie optymalne warunki, odpowiednią wilgotność i temperaturę, przyczyniamy się do lepszego rozwoju roślin, dzięki czemu wcześniej zakwitają.

3. Gdzie umieścić przygotowane rozsady kwiatów, ziół i warzyw?

Rozsady kwiatów, ziół i warzyw najlepiej umieścić w ciepłym i dobrze oświetlonym miejscu. Doskonale sprawdzi się południowy parapet okna lub ogrzewana szklarnia. Osoby posiadające tunel foliowy mogą rozpocząć produkcję rozsad w drugiej połowie marca.

Pokaż więcej wpisów z Marzec 2023
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel