Ekologiczny warzywniak — jak przygotować własne sadzonki?

2020-03-02
Ekologiczny warzywniak — jak przygotować własne sadzonki?

Ekologiczny warzywniak — jak przygotować własne sadzonki?

Ekologiczny ogródek przy własnym domu to łatwy sposób na smaczne warzywa, zioła i owoce. Stworzenie warzywniaka od podstaw wymaga planu, a jedną z ważniejszych jego części jest samodzielnie przygotowywanie sadzonek. W jaki sposób zrobić to poprawnie i jakich błędów unikać? Oto kilka porad, które ułatwią proces rozsady roślin.

Czy ze wszystkich roślin można przygotowywać sadzonki?

Niektóre gatunki roślin wymagają przygotowania sadzonek, jednak inne możesz bez obaw wysiewać od razu do gruntu. Istnieje również duża grupa warzyw, przy których da się stosować obie metody. Pamiętaj jednak, aby przestrzegać harmonogramu siewu.

Rośliny wysiewane do gruntu:

● marzec – marchew, rzodkiewka, bób, groch, koper, pietruszka, por,
● kwiecień – burak ćwikłowy, liściowy, sałata, słonecznik, rzepa, szczypiorek, fasola.

Rośliny uprawiane jedynie z rozsady, wymagające wysokich temperatur lub rosnące wolno:

● kalafior,
● kapusta,
● pomidor,
● brokuły,
● papryka,
● kalarepa.

Rośliny, które mogą być wysiewane do gruntu lub uprawiane z sadzonek:

● dynia,
● ogórki,
● sałata,
● cukinia,
● cebula,
● kabaczki,
● patisony.

Samodzielna rozsada z roślin – jak zacząć?

Do przygotowania własnych sadzonek potrzebujesz: nasion, ziemi oraz pojemników. Niezbędne jest także miejsce, w którym rośliny będą mieć odpowiednie warunki do wzrostu. Najlepiej uprawę założyć na parapecie okiennym, gdzie jest optymalna ilość światła i dostęp do świeżego powietrza. Uważaj jednak, by nie narazić kiełkujących sadzonek na zbyt gwałtowne zmiany temperatury. Optymalna to 16-20 stopni Celsjusza.

Następnym krokiem jest zaplanowanie wysiewu na sadzonki. Najlepiej zacząć w połowie marca – to odpowiedni czas dla:

● wysokich odmian pomidorów,
● papryki,
● szpinaku nowozelandzkiego,
● kalafiora,
● kapusty,
● kalarepy,
● brokułów,
● sałaty kruchej,
● średnio wczesnych odmian sałaty masłowej.

Przygotowywanie sadzonek krok po kroku

Nasiona umieszczaj w ziemi na głębokości około 2-3 cm. Aby zapewnić wschodzącym roślinom odpowiednią wentylację i poziom wilgoci, nawierzchnię przykryj przezroczystą folią z otworami. Pamiętaj, by co 2-3 dni podlewać sadzonki, delikatnie spryskując je wodą.

Pikowanie i przesadzanie roślin

Gdy siewki podrosną, czas na ich przerzedzenie. Mniejsze i słabsze rośliny usuń, natomiast najbardziej dorodne przesadź do mniejszych pojemników. Dobrze sprawdzą się opakowania po jogurtach. Aby bezpiecznie przenieść sadzonki, podważaj je delikatnie za pomocą na przykład pilniczka. Zasadź je w ziemi przeznaczonej do rozsad, bogatej w składniki odżywcze. Jeśli nie ma ich wystarczająco dużo, pomocny będzie uniwersalny Nawóz Ogrodniczy GardenStart. Po przesadzeniu roślin pamiętaj o ich regularnym podlewaniu. Zapewnij im także dostęp do światła słonecznego. Unikaj jednak stawiania sadzonek przy południowym oknie, ponieważ zbyt silne promienie mogą je uszkodzić.

Przenoszenie sadzonek do gruntu

Najlepszym czasem na przeniesienie sadzonek do gruntu jest połowa maja. Wtedy mija już zagrożenie przymrozkami. Tydzień przed przesadzeniem zacznij hartować rośliny, wystawiając na dzień za okno i wieczorem przenosić do domu. Kilka dni przed przeniesieniem do gruntu pozostaw sadzonki na zewnątrz na całą noc.

Czym nawozić ziemię w ogródku warzywnym?

Rośliny potrzebują ziemi bogatej w składniki odżywcze, dlatego pamiętaj o regularnym jej nawożeniu. W ten sposób zwiększasz obecność substancji niezbędnych im do zdrowego wzrostu i wydawania plonów. Wybieraj produkty, które zawierają substancje najbardziej potrzebne sadzonkom. Można wybierać spośród nawozów płynnych, wieloskładnikowych, ekologicznych, czy rozpuszczalnych.

Uniwersalny Nawóz Ogrodniczy GardenStart dzięki niskiej zawartości chlorków możesz bezpiecznie stosować do poprawy jakości wielu upraw. Jest również polecany przy rozsadach. Bogaty w fosfor produkt wzmacnia rośliny i dba o ich prawidłowy wzrost. To ważne szczególnie po przeniesieniu sadzonek do gruntu. Stosując taki nawóz, masz pewność, że rośliny poprawnie rozwiną system korzeniowy i będą prawidłowo rosnąć. Obecność azotu w składzie zwiększa natomiast plony i poprawia ich jakość. Dzięki temu możesz cieszyć się smakiem świeżych, zdrowych warzyw z własnego ogródka. Potas zaś zwiększa odporność roślin na niskie temperatury i choroby. Stosując nawóz, minimalizujesz więc ryzyko utraty plonów.
Pokaż więcej wpisów z Marzec 2020
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel