Opinie o Nas

nawozy do warzyw

( ilość produktów: 68 )

Podstawowym nawozem stosowanym w uprawie warzyw jest ten naturalnego pochodzenia. Obornik najlepiej wykorzystać w momencie przygotowywania podłoża. Najlepiej przekopać go jesienią w tym miejscu, gdzie planowo mają być sadzone nasze warzywa. Wyróżniamy następujące nawozy do warzyw:

Obornik bydlęcy

Rekomendowany dla piaszczystych gleb, w których składniki pokarmowe wypłukiwane są dość szybko. Zawiera fosfor, azot i magnez. Efektywnie odkwasza podłoże i doskonale sprawdza się w uprawie grochu, jarmużu, szparagów i kapusty.

Obornik koński

Odpowiedni dla mokrej, gliniastej oraz ciężkiej gleby, jednak sprawdzi się też przy lekkim podłożu. Cechuje go niska zawartość sodu i duża azotu. Dobrze nagrzewa i spulchnia glebę. Doskonały m.in. do ziemniaków, buraków, marchwi i nie tylko.

Obornik z trzody chlewnej

Najlepszy dla piaszczystej, łatwo nagrzewającej się ziemi. Bogaty w fosfor, azot i potas, a z drugiej strony o niskiej zawartości wapnia.

Obornik kurzy

Najbardziej skoncentrowany rodzaj oborników. Sprawdza się jako dodatek do kompostu, skutecznie odkwaszający glebę.

                        Mineralne nawozy do warzyw

Preparaty mineralne mogą być stosowane naprzemiennie z organicznymi, ale też samodzielnie. Najlepiej zacząć od nawozów startowych oraz długo działających. Rekomendowane są także nawozy wieloskładnikowe. Te nawozy należy stosować wczesną wiosną, jeszcze przed posadzeniem rozsady albo też podczas tego etapu. Dostępne są także w płynnej formie, która sprawdza się najlepiej podczas siewek. Mineralne nawozy do warzyw dzielą się na:

Azotowe

Tego typu nawozy to np. saletry amonowe, mocznik czy też saletrzak magnezowy. Produkty te mają przyspieszyć budowanie warzyw i wesprzeć ich dynamikę wzrostu.

Fosforowe

Są to przede wszystkim fosfaty, które należy dodawać na początku wegetacji. Są dobrymi stymulantami rozwoju systemu korzeniowego, a także pobudzają kwitnienie i zawiązywanie owoców.

Potasowe

Potasowa saletra oraz siarczan potasu są preparatami, które korzystnie wpływ na odporność warzyw, m.in. na szkodniki oraz choroby.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel